Jurământ și învestire. Nicuşor Dan, primit cu onoruri militare la Cotroceni. Live Text

Alexandru Robea

Update 5. Nicușor Dan a fost primit de Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni. O ceremonie militară are loc, luni, la Palatul Cotroceni, cu prilejul învestirii lui Nicuşor Dan în funcţia de şef al statului, după depunerea jurământului în Parlament. Preşedintele interimar Ilie Bolojan îi predă, cu acest prilej, mandatul lui Nicuşor Dan, fiind pentru prima dată când ceremonia de predare-primire se face de către un preşedinte interimar şi nu un preşedinte aflat la final de mandat, după demisia lui Klaus Iohannis.

Update 4. Discursul lui Nicuşor Dan „Doamnelor și domnilor, stimați invitați și dragi români, vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Societatea românească și-a demonstrat că este vie și puternică.

Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății. Pe termen scurt, România are o problemă, problema deficitului. România cheltuiește prea mult față de ce își poate permite. Este interesul național ca România să aibă un Guvern susținut de o majoritatea parlamentară. Această majoritate trebuie să își asume reformele fiscale de care România are nevoie. Cer partidelor politice să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, ci despre viitorul imediat al României.

Pe termen lung, România are nevoie de o reformă temeinică. E nevoie ca România să reducă birocrația și să se digitalizeze. E nevoie de o reformă administrativ-teritorială. În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală.

În ceea ce privește sistemul de sănătate, este nevoie de digitalizare, de o echilibrare între medicină primară și ambulatorii și spitale, de o strategie de finanțare.

În ceea ce privește educație, este nevoie să corelăm învățământul cu piața muncii. Este nevoie să prevenim abandonum școlar. În ceea ce privește justiția, este nevoie ca parchetele să se focalize pe marile zone de corupție din societate. Este nevoie să reducem timpul de soluționare al dosarelor.

În ceea ce privește mediul, este nevoie de o reformare a instituțiilor de autorizare și control. Este nevoie de o reformă la Romsilva, de o preocupare cu privire la dezvoltarea urbană care afectează viitorul localităților noastre.

În ceea ce privește zona culturală, este nevoie de o susținere a culturii contemporane și de promovarea culturii contemporane. În zona socială, este nevoie de simplificarea sistemului de pensii, de dezvoltarea unui sistem de îngrijire de lungă durată, de eliminarea obstacolelor la accesul femeilor la piața muncii și de combaterea violenței domestice.

În ceea ce privește relația cu Republica Moldova, sprijinirea parcursului său european. În ceea ce privește diaspora, este nevoie să facem o structură pentru cei care vor să se întoarcă acasă. Să reușim să predăm limba română în comunitățile pentru copii. Acestea sunt, în opinia mea, prioritățile pentru anii care vin.”, a declarat Nicușor Dan.

Update 3. Nicușor Dan a depus jurământul în calitate de președinte al României, cu mâna pe biblie, în Camera Deputaților.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, a spus Nicușor Dan.

Update 2. Președintele ales Nicușor Dan a ajuns la Parlament.

„Am avut o discuție cu Primăria Capitalei să vedem cum lăsăm lucrurile. Zilele în care s-au născut copiii sunt mai importante decât învestirea. Și aceasta este o zi foarte importantă și de mare responsabilitate. Băiețelul nu va ajunge la învestire din cauza unor probleme medicale. Va fi prezentă doar fetița. Am pregătit un mesaj despre procesul electoral și despre obiectivele noastre pe termen scurt și pe termen lung”, a spus acesta.

Update 1. Patriarhul României a ajuns la Parlament pentru învestirea lui Nicușor Dan. Și foștii președinți ai României Emil Constantinescu și Traian Băsescu au ajuns la Parlament.

Preşedintele ales Nicuşor Dan depune luni, de la ora 12.00, jurământul în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia militară cu prilejul învestirii sale în funcţie,urmată de ceremonia de predare – primire a mandatului.

Nicușor Dan depune luni jurământul

Şedinţa solemnă a celor două Camere în care Nicuşor Dan depune jurământul ca președinte al României ncepe luni, la ora 12.00. La şedinţă sunt invitaţi reprezentanţii Executivului, foştii şefi ai statului, Casa Regală, reprezentanţii instituţiilor publice, europarlamentari. Vor participa şi Roxana Mînzatu, vicepreşedinte executiv, Comisar european pentru drepturi sociale şi Iulia Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Update 4. Discursul lui Nicușor Dan: „Doamnelor și domnilor, stimați invitați și dragi români, vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă

După depunerea jurământului în Parlament, de la 13:30, are loc ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcţia de preşedinte al României a lui Nicuşor Dan, pe Platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni.

Ulterior, va avea loc şi ceremonia de predare-primire a mandatului de preşedinte al României, în urma căreia Ilie Bolojan, preşedintele interimar, îşi încheie mandatul şi va reveni în Senat.

Update 4. Discursul lui Nicușor Dan: „Doamnelor și domnilor, stimați invitați și dragi români, vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă

Mandatul este de cinci ani

Potrivit Constituţiei, candidatul a cărui alegere a fost validată de Curtea Constituţională depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

Nicușor Dan, al cincilea președinte al României

Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.

”Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.

În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, prevede Constituţia. Nicuşor Dan va deveni luni al cincilea preşedinte al României, la cinci luni de la anunţarea candidaturii la cea mai înaltă funcţie în stat.

Distribuie Articol