Bolojan admite că taxele ar putea fi majorate: Suntem într-o situație economică complicată

Alexandru Robea

România se află într-un moment economic critic, iar viitorul guvern va trebui să ia măsuri drastice pentru a stabiliza situația financiară a țării a declarat, Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan, președintele PNL, a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni cu președintele Nicușor Dan, că este posibil ca anumite taxe și impozite să fie majorate pentru a acoperi deficitul bugetar tot mai mare.

„Suntem într-o situație economică complicată, avem un deficit bugetar mare, care se apropie de cel de anul trecut și pe care nu-l mai putem duce în această formă.

Avem o creștere accelerată a datoriilor. În acest ritm, la începutul anului viitor, vom depăși o îndatorare mai mare de 60% din PIB”, a avertizat Bolojan.

Declarațiile liderului PNL vin într-un context în care România se confruntă cu o absorbție scăzută a fondurilor europene, afectând investițiile majore în infrastructură.

Bolojan a recunoscut că PNL, aflat la guvernare, poartă o parte din responsabilitatea pentru această situație și a subliniat că partidul este dispus să participe la guvernare pentru a redresa economia.

Creșterea taxelor și impozitelor

În cadrul discuțiilor de la Cotroceni, Bolojan a explicat că una dintre soluțiile pentru echilibrarea bugetului ar putea fi creșterea anumitor taxe și impozite.

„Avem venituri, astăzi, importante, care nu sunt încasate și e nevoie să creștem cota de încasare a acestor venituri și, de asemenea, este posibil ca, în acest complex de măsuri, să fim nevoiți să creștem taxe și impozite”, a declarat liderul PNL.

Această măsură ar putea afecta atât mediul de afaceri, cât și populația, însă Bolojan susține că este necesară pentru a menține România atractivă pentru investitori și pentru a evita o criză economică profundă.

Bolojan

Reducerea cheltuielilor statului

Pe lângă creșterea veniturilor, Bolojan a subliniat că este nevoie de o reducere semnificativă a cheltuielilor statului.

„Trebuie făcută o analiză pentru fiecare instituție guvernamentală, unde poate fi redus personalul, unde pot fi eliminate sinecurile și cheltuielile care nu pot fi justificate”, a explicat el.

Această măsură ar putea duce la restructurări în administrația publică și la o eficientizare a aparatului guvernamental, însă ar putea întâmpina rezistență din partea celor afectați de aceste reduceri.

Renegocierea PNRR

Un alt punct esențial al declarațiilor lui Bolojan a fost legat de absorbția fondurilor europene, care în prezent este la un nivel scăzut.

Liderul PNL a sugerat renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a adapta proiectele la realitățile economice ale României.

„Gândiți-vă la închiderea unor termocentrale într-un anumit termen, de asemenea e nevoie de urgentarea respectării jaloanelor acestor măsuri care trebuie luate, pentru a ne putea elibera tranșele și a ne accesa banii europeni.

Unele dintre proiectele care sunt în PNRR, mă gândesc de exemplu la o parte din domeniul sănătății, la construcția de spitale, nu pot fi finalizate până anul viitor”, a explicat Bolojan.

El a propus ca aceste proiecte să fie transferate pe o finanțare de stat, iar fondurile europene să fie direcționate către proiecte care pot fi finalizate rapid, astfel încât România să nu piardă banii alocați prin PNRR.

Măsuri urgente

Liderul PNL a subliniat că indiferent de componența viitorului guvern, acesta va trebui să ia măsuri rapide și eficiente pentru a stabiliza economia și a menține România atractivă pentru investitori.

„Indiferent ce guvern vine, trebuie să ia măsuri pentru finanțarea deficitului, pentru ca România să rămână o țară de încredere, sigură pentru investitori”, a concluzionat Bolojan.

Distribuie Articol