O primă schiță a programului de guvernare va fi gata luni, iar ulterior vor începe discuțiile pe acordul de guvernare, a anunțat Nicușor Dan în prima conferință de presă din mandatul de președinte.
Formarea viitorului guvern a fost discutată fără discuțiile despre nume de posibili viitori premieri. „Nu s-a discutat de persoane până în acest moment. Au fost puse pe masă diferite scenarii de prim-ministru, dar fără ca persoane să fie nominalizate”, a explicat Nicușor Dan.
Întrebat despre competențele și „liniile roșii” pe care le discută în numirea viitorilor miniștri, dar și a propriilor consilieri prezidențiali el a oferit același răspuns: „competență și onestitate”.
În privința creșterii TVA, el a subliniat că își menține declarația din campanie când a dat în scris că nu va crește. Întrebat dacă dă în scris că nu va crește, Nicușor Dan a subliniat că a făcut deja acest lucru și toate discuțiile vor porni de aici.
„Ne dorim ca luni să avem o primă schiță a programului de guvernare”
Ne dorim ca luni să avem o primă schiță a programului de guvernare și de aici să înceapă discuțiile pe acordul de guvernare.
Salut disponibilitatea tuturor partidelor de a participa în acest moment la formarea guvernului. Nu am discutat de nume.
Privind deficitul, avem un grup care lucrează. Prima schiță va fi prezentată liderilor mâine, joi. De aici începe discuția politică. Vreau să transmit mediului de afaceri că suntem serioși.
Pe plan extern, pe 10 iunie o să avem o vizită a Regelui Spaniei. Tot pe 10 iunie mergem la Chișinău. Imediat după un summit în Ucraina. Pe 25 iunie va fi summitul NATO de la Haga. Apoi, voi merge la summitul Consiliului European.
Au fost mulți care au contribuit la campania mea și nu am apucat să le mulțumesc. O voi face după ce programul intens îmi va permite.
Întrebare Agerpres: Ce s-a conturat în discuțiile pentru guvern? Vom avea un premier politic?
Nu s-a discutat de persoane până în acest moment. Au fost puse pe masă diferite scenarii de prim-ministru, dar fără ca persoane să fie nominalizate. Așteptăm acord pe program și după vom discuta nume. În ceea ce privește măsurile, vom avea o listă de măsuri cu impactul bugetar și decizia politică va fi luată imediat. Nu suntem la momentul să spunem că am agreat pe ceva.
Întrebare: Vă mențineți declarația că nu va crește TVA?
Îmi mențin că în ceea ce mă privește toate discuțiile acum pornesc de aici.
Întrebare Euronews: Anul trecut ați folosit o pizza pentru a explica bucureștenilor cum se împart banii din bugetul local. După ce ați văzut datele de la Finanțe cum arată acea pizza?
Cred că dacă vreți o analogie – de ani de zile plătim o pizza medie și mâncam o pizza mare. Diferența trebuie să fie plătită de cineva. Un lucru bun care s-a întâmplat în ultimii ani e creșterea încasărilor ca procent din produsul intern brut, suntem la 30% am plecat de la 26%. Pe măsură ce o să consolidăm ANAF, reducem din evaziunea fiscală, procentul o să crească. Chestiunea e că cheltuielile statului au crescut mult prea mult față de procentul din PIB și trebuie să ajustăm.
„Nu sunt deloc mulțumit de lupta anticorupție”
Întrebare: Considerați că e nevoie de directori noi la SRI și SIE. Sunteți mulțumit de lupta anticorupție?
Nu sunt deloc mulțumit de lupta anticorupție, sunt zone întregi de corupție care sunt ignorate. După ce terminăm cu deficitul, partea de justiție va fi principala mea preocupare. În ceea ce privește serviciile, da. Este nevoie de un director civil la SRI, foarte probabil este nevoie de un nou director SIE.
Întrebare Digi24: Vreți să introduceți problema evaziunii în CSAT și să implicați serviciile. Au fost numeroase critici. Cum veți răspunde?
Evaziunea fiscală este deja în strategia națională de securitate. Nu este nevoie de o modificare. Ceea ce noi trebuie să facem este să fim foarte clari până unde acționeză serviciile de informații. Serviciile, pentru că evaziunea fiscală este de securitate națională în documentul oficial al statului, trebuie să găsească informațiile despre această problemă și totul este ca rolul lor să se oprească la a furniza informații către ANAF și parchete. Un director civil SRI are asta ca principală misiune.
Întrebare Antena3: Ați cerut date despre anularea alegerilor?
Nu, până acum m-am preocupat de deficit și guvern și de obligațiile externe. Imediat, e o chestiune de 1-3 săptămâni, după alături de justiție va fi o precupare importantă.
Întrebare Bloomberg: Considerați o variantă potrivită ca pachetul de măsuri să fie trecut prin asumarea guvernului?
S-a discutat în treacăt. O să vedem. Mai întâi pachetul și apoi discutăm.
Întrebare: S-a discutat despre o repoziție a SUA pe flancul estic. Este posibil ca România să meargă cu o propunere prin care să preia o parte a costurilor pe care le are SUA cu soldații din România?
Pentru moment, dincolo de o perspectivă de schimbare a preocupării SUA înspre Asia dinspre Europa nu s-a pus în mod concret o discuție despre relocări de trupe.
„Cheltuielile au crescut mult mai mult decât am reușit noi să avem venituri raportat la PIB”
Întrebare RTV: România are una din cele mai mici pensii din Europa, iar o discuție acum este ca pensionarii să plătească din contribuția la sănătate. Vi se pare o măsură bună?
Sunt extrem de multe variante pe masă. Niciuna nu a fost pusă în discuție ca să existe un consens asupra ei. Este una din măsurile din pachet. Nu pot să vă confirm nici pragul de 2.500 de lei. E o discuție în curs.
Întrebare: Ați propus sancțiuni mai dure pentru cine nu plătește TVA?
Desigur. Chestiunea este că România a promis de mult timp că face progrese privind colectarea TVA. S-au făcut unele, dar cheltuielile au crescut mult mai mult decât am reușit noi să avem venituri raportat la PIB.
Întrebare Epoch Times: Ați vorbit de mai multe ori despre războiul hibrid. Ați demarat sau urmează consultări cu specialiști, eventual consultări internaționale.
E o chestiune strâns legată de anularea alegerilor. Până în acest moment nu am avut discuții cu instituțiile responsabile, dar este evident o preocupare principală pe care o voi avea începând cu zona iulie.
Întrebare: Intenționați să cereți serviciilor informații despre politicieni acuzați de trădare?
În măsura în care se confirmă, da. Teoretic vorbind există situații în care există colaborare, există situații în care pur și simplu oameni pe care Federația Rusă îi consideră potriviți pentru a destabiliza să fie sprijiniți fără ca această colaborare să existe. Bineînțeles că ne vom uita la lucrurile astea.
Întrebare Realitatea: În baza căror atribuții vreți să convocați șefii parchetelor la discuții?
În baza prerogativelor președintelui de reprezentare a societății. Cum a fost situația la Praid, am sunat ministrul
Economiei, am vorbit cu prim-ministrul. Așa și acum. Corupția este o preocupare importantă a societății și președintele ca reprezentant al societății acționează.
Întrebare Defense România: Care sunt palierele scurtcircuitate în relația cu SUA?
Eu cred că am avut un moment de neîncredere după anularea alegerilor. Neîncredere care nu s-a manifestat oficial prin poziții ale unor oameni din administrație. Cred că am depășit momentul. Avem mai multe paliere de discuții, avem un palier foarte important pe zona militară. Pe fiecare palier trebuie discuții tehnice înainte de o vizită la nivel înalt.
„Serviciile de informații nu fac controale. Ele culeg informații. Controalele sunt făcute de reprezentanții ANAF”
Întrebare Explicativ: Revin la subiectul implicării în combaterea evaziunii. Cum vă veți asigura că controalele fiscale nu se vor duce la firmele sau companiile care nu fac parte din rețeaua de influență a unor anumite grupări de interese din jurul serviciilor? Propunerea a venit din partea dvs sau din partea partidelor?
Serviciile de informații nu fac controale. Ele culeg informații. Controalele sunt făcute de reprezentanții ANAF și, în măsura în care există suspiciuni, pot fi făcute de parchete. Vreau să fie clară delimitarea între activitatea serviciilor și altor organe. Serviciile culeg informații care sunt relevante pentru securitatea națională. Care este discuția? Există o prioritate în culegerea acestor informații. Dacă o prioritate este zona de securitate propriu-zisă, potențiale acțiuni teroriste și îmi doresc ca în activitatea de informații zona de evaziune fiscală să fie o prioritate. Asta e tot ce am spus.
„O să am o evaluare pe activitatea serviciilor”
Întrebare Hotnews: Vă rugăm să spuneți publicului dacă atunci când ați venit la Cotroceni l-ați întâlnit pe generalul Lucian Pahonțu, șeful Serviciului Secret de Protecție și Pază?
Desigur.
Întrebare: Ce va face el în mandatul dvs? Două sunt motivele întrebării: acum 6 luni s-a comunicat că a fost trecut în rezervă ca militar, dar că rămâne în funcția de director SPP, în calitate de civil. Pe fondul echilibrării bugetului, cum vedeți acest model larg răspândit al încasării pensiilor și reangajării tot în sistemul public? Și al doilea motiv al întrebării, generalul Lucian Pahonțu conduce SPP din decembrie 2005: apreciați că a deține 20 de ani funcția de șef de serviciu secret este eficient în privința standardului democratic al funcționării serviciilor secrete?
O să am o evaluare. Evident că l-am cunoscut pentru că e omul care are atribuții în privința securității mele personale, a instituției. O să am o evaluare pe activitatea serviciilor. Evaluarea va fi imediat după ce ieșim din discuții pe deficit și buget.
Întrebare: După decizia CCR care a oprit publicarea declarațiilor de avere ați spus că asta este, citez din dvs, în contradicție cu un principiu esențial al democrației: “transparența”. Un consilier al administrației prezidențiale, domnul Dragoș Anastasiu, a spus că transparența declarațiilor de avere este, citez din consilierul dvs, ”o tâmpenie”. În general, președintele și consilierii sunt pe aceeași poziție, care este evident poziția președintelui ales de oameni, pe chestiunile importante. Este transparența o chestiune importantă a mandatului dvs prezidential și care este poziția in această privință?
Am avut o înțelegere cu domnul Bolojan ca consilierii săi să rămână până la 30 iunie timp în care să facem evaluările și o parte să rămână și alta să plece. Suntem într-o democrație, există o decizie CCR pe care trebuie să o respectăm. Îmi doresc ca motivarea să apară cât mai repede și am perceput o deschidere a partidelor de a schimba legea pentru a asigura transparența în funcții publice.
Criterii pentru numirea miniștrilor și consilierilor – „Competență și onestitate”
Întrebare Libertatea: Care sunt criteriile pentru care veți numi consilierii?
Competență și onestitate. Alte nume nu. 30 iunie este data în care îmi propun să vin cu o parte de echipă.
Întrebare TVR: Domnul Claudiu Năsui a identificat drept o gaură pentru buget institutele de cercetare. Este nevoie de o evaluare și este un capitol din care să se facă tăieri?
Vreau să apăr Institutul de Matematică al Academiei. Trebuie făcută o evaluare a institutelor, dar în orice caz nu e ceva care să se întâmplă în următoarele 30 de zile. Sunt de acord cu evaluarea.
Întrebare: Puneți pe masa partidelor pentru numiri linii roșii peste care să nu treceți?
Competență și onestitate.
Întrebare KanalD: Cât de apropiată e reorganizarea administrativ-teritorială?
O reorganizare nu se poate face mai repede de 2028, sunt primari, consilieri locali care au câștigat alegerile cu un mandat de 4 ani. Da, este necesar ca până în 2027 să reflectăm la chestiunea asta. Ce se poate întâmpla în perioada următoare este să discutăm de niște limitări în ceea ce privește activitatea concretă a UAT-uri și Consilii Județene.
Întrebare: Știm de condițiile de antrenament ale sportivilor, inclusiv David Popovici a vorbit. Este oportună reînființarea Ministerului Sportului?
Nicușor Dan este o întrebare tehnică la care nu am răspuns la acest moment.
„Termenul este 30 iunie în care să venim cu acel pachet de măsuri”
Întrebare Europa Liberă: Comisia Europeană va anunța condițiile privind finanțarea României. Ați avut o întâlnire cu unul din directorii Comisiei. Ce i-ați promis privind deficitul?
E practic aceeași discuție pe care am avut-o și cu doamna von der Leyen. Mesajul este că suntem serioși și deși statul român nu a acționat sau a acționat mult prea puțin, vom fi oameni serioși și ne vom respecta angajamentul. Termenul este 30 iunie în care să venim cu acel pachet de măsuri.
Întrebare: Victor Negrescu spunea că România nu a cerut Comisiei să beneficieze de instrumentul de a nu include în deficit acel 1,5% pentru cheltuieli cu armata.
Evident că o vom face. Chiar dacă în discuția cu Comisia cheltuielile militare nu vor fi în acea limită de 3%, problema este în continuare că vor intra într-un deficit real pe care va trebui să-l refinanțăm.
Întrebare Calea Europeană: Veți solicita în numele României ca să găzduiască centrul european dedicat securității în Marea Neagră?
Da, este una din mize.
Întrebare RRA: Expiră plafonarea la gaze și energie. Ce semnale aveți, există îngrijorări privind prețurile?
Nicușor Dan este una din chestiuniile discutate în grupul tehnic.
Întrebare Gândul: Ați spus că România ar vrea să închidă siteurile care dezinformează. Cum se va face acest proces?
Nu am răspunsul complet. Doar la partea de ce conținut este fals am văzut în ultima perioadă conținuturi absolut false în mod evident și în special în zona militară, în zona Ucraina – Rusia și pentru informații evident false statul român trebuie să acționeze.
„Ce trebuie noi să facem este să obținem pacea prin descurajarea războiui”
Întrebare Metropola: Dacă vom intra în război cu Rusia, ce le veți transmite milioanelor de femei care riscă să-și piardă persoanele dragi?
Haideți să nu ducem oamenii în scenarii absolut ipotetice. Ce trebuie noi să facem este să obținem pacea prin descurajarea războiului.
Întrebare G4Media: Vreți să demarați o consultare publică privind Curtea Constituțională?
Eu cred că în planul cu care am venit în campania electorală am spus că judecătorii trebuie aleși din rândul magistraților cu experiență. Mai departe, cred că e nevoie de o dezbatere în societate pe acest subiect dar nu în orizontul imediat de timp.
Întrebare: Din anul 2016 când ați fost ales deputat și primar, postul dvs. la Institutul de Matematică este blocat. Îl veți menține blocat sau veți renunța?
Da, am fost anul trecut când Institutul a sărbătorit 75 de ani. L-am întrebat pe domnul director dacă poziția asta a mea încurcă în vreun fel și mi-a spus că nu încurcă. Voi lua o decizie. Există politica Institutului de a avea 50-60 de poziții care să fie ocupate de cercetători români din afară care mai vin 2-3 luni, există o flexibilitate. Am să reflectez.
Întrebare PrimaTV: Dacă coaliția vine cu o propunere de creștere a TVA ce veți face? Oferiți garanția că TVA nu va crește?
Eu pornesc de la ceea ce am spus în campania electorală. Am dat deja în scris.
Întrebare: Ce înseamnă pentru dvs. o pensie mare?
Nu pot să vă spun. Ce înseamnă în limba română mare? O pensie de 10.000 de lei este o pensie mare. Am spus despre impozitare că nu voi face declarații până nu agreăm acel pachet.
Întrebare PRO TV adresată lui Nicușor Dan. Ce garanții aveți că o viitoare coaliție nu se va destrăma în șase luni?
Nu există o asemenea garanție. Ceea ce încercăm să facem să avem un program și acord de guvernare care să fie cât mai complet pentru a preîntâmpina posibile diferențe.
Întrebare Știripesurse: Vedeți necesară în următorii 10 ani o reformă constituțională care să modifice atribuțiile președintelui?
Cel puțin în următorii câțiva ani, nu. Noi avem o Constituție și o Curte care a interpretat foarte multe situații care decurg din textul constituțional. Avem în consecință un sistem administrativ pe care noi toți îl înțelegem. Problema este ca instituții chiar să funcționeze așa cum trebuie să funcționeze.
Vor crește taxele?
Posibila creștere de taxe și impozite, măsuri pentru limitarea creșterii deficitului excesiv și negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare pentru învestirea noului guvern se numără printre temele pe care Nicușor Dan este așteptat să le abordeze în conferința de presă.
De altfel, în timpul vizitei făcute sâmbătă la Salina Praid, unde au avut loc inundații, președintele a fost întrebat despre posibila creștere a TVA. „E un alt subiect. Marţi, la ora 13, avem conferinţă de presă în sfârşit la Palatul Cotroceni şi răspundem la toate întrebările”, a răspuns Nicuşor Dan. Ulterior, conferința de presă a fost amânată pentru miercuri.
Nicușor Dan. Negocieri pe măsurile economice și formarea guvernului
Conferința de presă vine în timpul negocierilor între reprezentanţii PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale pentru formarea Guvernului. De asemenea, grupul tehnic de lucru s-a reunit de mai multe ori pentru a discuta despre măsurile care trebuie luate pentru reducerea deficitului bugetar.
În urmă cu o săptămână, pe 28 mai, la Palatul Cotroceni, Nicușor Dan a convocat toate partidele parlamentare și parlamentarii neafiliați pentru prima rundă de consultări. AUR și SOS au boicotat.
Tot atunci, s-a convenit ca, în paralel cu negocierile pentru formarea noului guvern, „să fie elaborat un plan de măsuri destinat reducerii cheltuielilor publice, care să fie asumat și pus în aplicare” de către viitorul Executiv, a anunțat Administrația Prezidențială.
Nicușor Dan. Viitorul guvern, în două săptămâni
Într-o declarație de presă făcută luni la Vilnius, la summitul formatului „Bucuruști 9”, președintele a precizat că estimează ca în două săptămâni să se formeze viitorul guvern.
„Cam în două săptămâni de azi, estimez. De ce asta? Pentru că, şi mulţi din reprezentanţii partidelor au fost de acord cu mine, într-o coaliţie cu mulţi parteneri apar tensiuni pe diferite subiecte şi atunci e bine ca multe din – evident că nu o să putem să prevedem tot -, dar multe din lucrurile pe care ne aşteptăm să avem divergenţe să fie scrise astfel încât să nu mai existe discuţii”, a spus şeful statului.
Nicușor Dan. Trei partide, PNL, USR și UDMR, s-au declarat gata să formeze viitorul guvern. Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat și o serie de posibile măsuri economice pe care viitorul guvern le poate lua pentru a rezolva problemele economice generate de deficitul bugetar excesiv. Nu sunt excluse creșteri de taxe și impozite, a spus Bolojan, propus de Nicușor Dan pentru funcția de premier.
PSD „nu fuge de responsabilitate”, va merge la toate întâlnirile legate de programul de guvernare, după care va decide dacă va intra sau nu la guvernare, a declarat președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu. Decizia va fi luată după „o largă consultare” în PSD, cu primarii, cu șefii de consilii județene, cu parlamentarii, a spus el.
Nicușor Dan a fost învestit pe 26 mai în funcția de președinte. În discursul susținut în Parlament, la ceremonia solemnă de depunere a jurământului el a enumerat mai multe priorități ale mandatului său, pe teme diverse de la educație la sănătate, de la mediu la justiție sau de la cultură la afaceri externe.