Ce spune Ludovic Orban despre negocierile cu PSD. „Nu mi-aș rupe hainele de pe mine să-i aduc la guvernare”

Alexandru Robea

Ludovic Orban a avut un rol esențial în prima victorie a lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, și acum a rămas un apropiat al președintelui ales

Fostul premier liberal Ludovic Orban, care a condus un guvern minoritar după ce PSD-ul Vioricăi Dăncilă a ieșit de la guvernare în 2019, a vorbit cu presa despre negocierile care se poartă acum pentru stabilirea unei formule de guvernare și a unui nou premier. Orban a jucat un rol esențial în anul 2019 pentru ca Nicușor Dan să ajungă primar al Capitalei, construind în jurul acestuia coaliția PNL-USRPLUS, iar cei doi au rămas apropiați chiar și după ce Orban a părăsit PNL-ul condus de Iohannis. De altfel, acesta a precizat că și în prezent comunică cu președintele ales.

Cu sau fără PSD la guvernare?

Luni, într-o intervenție la B1Tv, președintele ales Nicușor Dan a precizat că a avut primele discuții cu Ilie Bolojan, cel pe care ar dori să-l nominalizeze premier, discuții ce au vizat însă problema deficitului bugetar și măsurile necesare pentru stabilitatea bugetară a țării. Marți a fost o zi importantă în istoria PSD-ului însă, cu demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de președinte. Noul președinte interimar, Sorin Grindeanu, a spus însă că social-democrații sunt mai degrabă tentați să facă „opoziție-constructivă”.

„Curentul majoritar din partid este de a fi în opoziție, dar mandatul primit de mine este de a fi deschis la orice discuție. Voi veni în fața colegilor și le voi spune concluziile negocierilor”, a spus Sorin Grindeanu, în ceea ce pare a fi mai degrabă o strategie prin care încearcă să obțină maximul în condițiile în care noul președinte a precizat că preferă o coaliție cu toate cele patru partide pro-occidentale.

Ludovic Orban, cel care alături de liderul PMP, Eugen Tomac, a fost alături de Nicușor Dan în campania pentru Cotroceni și care ne-a precizat că și în prezent „comunică” cu președintele ales, spune că negocierile nu au început încă și că partidele sunt încă în faza „declarațiilor”.

„Cred că decizia dacă PSD participă sau nu la guvernare nu ține de Nicușor Dan. Oricum, noi suntem în situația în care trebuie validat rezultatul de către CCR, Nicușor Dan trebuie să depună jurământul, după care, în mod evident, se pot declanșa consultările oficiale de la Palatul Cotroceni.

La momentul ăsta, după părerea mea, e prematur să aibă loc orice fel de discuție. Când toate condițiile vor fi îndeplinite, sunt sigur că Nicușor Dan va fi foarte serios în procesul de consultare și va încerca cu privire la degajarea unei soluții. Pentru că România are nevoie de un guvern care beneficiază de majoritate parlamentară și care să și ea măsurile necesare.

Nu e o situație obișnuită. Deocamdată, eu tratez ca simple declarații toate declarațiile care se dau în momentul de față. Când încep negocierile oficiale, atunci sunt convins că președintele ales va încerca să găsească o soluție benefică pentru o guvernare stabilă”, a declarat, pentru FANATIK, Ludovic Orban.

Nu insistă cu PSD la guvernare

Ludovic Orban spune că, personal, nu ar insista cu PSD la guvernare, mai ales daca e vorba de un partid cu o agendă populistă, care nu va dori să-și asume măsurile necesare la guvernare.

„Dacă mă întrebați pe mine, eu nu mi-aș rupe hainele de pe mine ca să aduc PSD-ul la putere. Eu nu mi-aș rupe hainele. În mod normal ei trebuie să-și ia propriile decizii, pentru că nici nu e de dorit o guvernare cu un PSD dominat de populism și cu un PSD nereformat. PSD este în mare parte pentru situația extrem de dificilă în care se găsește România”, a mai spus Orbanacesta.

Acesta a recunoscut însă că un eventual refuz de a participa la o coaliție de guvernare din partea PSD ar avea o încărcătură morală în sensul că ar părea că social-democrații fug de răspunderea propriilor acțiuni la putere. „Da, otrăvesc fântânile, risipesc resursele și apoi să vină alții”. Totuși, Orban spune că esențial va fi programul de guvernare care va fi agreat cu premierul desemnat.

„Esențial la un guvern este în primul rând programul de guvernare, și cred că Nicușor Dan va trebui să negocieze programul cu cel pe care va decide să-l desemneze premier. Va conta foarte mult și persoana, dar programul este esențial, pentru că sunt măsuri extrem de serioase ce trebuie luate. Măsuri de reformă, de reducere a costurilor. De aceea cred că în discuțiile de acum importante sunt programul și disponibilitatea celui care va fi premier desemnat de a lua deciziile necesare”, a mai spus fostul premier liberal.

„E nevoie de un guvern stabil”

Totuși, Ludovic Orban a recunoscut că date fiind măsurile ce urmează a fi luate de următorul guvern ar fi necesară o majoritate în Parlament care să asigure stabilitatea necesară noului guvern.

„Sper că mai sunt și oameni cu scaun la cap în PSD care să înțeleagă că situația în care se găsește România nu permite jocuri politicianiste, și că e nevoie de o asumare a guvernării. Nicușor Dan va face o evaluare serioasă a situației și sunt sigur că va găsii căi care să ne scoată din situația asta, pentru că România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate parlamentară, care să voteze toate actele normative. Nu poți să iei măsuri de reformă fără sprijin în parlament”, a mai precizat acesta.

A fost o poziție similară cu cea exprimată de liderul USR, Dominic Fritz, care și el a precizat că este nevoie de PSD la guvernare. „PSD nu poate fugi de la această responsabilitatea guvernării. Va fi nevoie de parteneri, USR are 12% în Parlament. Acest guvern să-și asume reforme reale, să răspundă la nevoile oamenilor, să vină cu oameni credibili și să proiecteze stabilitate și siguranță. Nu putem să ne aruncăm în încă o aventură cu un guvern minoritar fără susținere în Parlament”, a spus liderul interimar al USR.

În final l-am întrebat pe Ludovic Orban despre negocierile cu partidele pentru formarea unui nou guvern, dacă, în cadrul acestor negocieri, partidele ar putea avea pretenții sau ar putea fi negociate aspecte ce țin exclusiv de atribuțiile președintelui, precum numirea judecătorilor CCR sau a șefilor serviciilor secrete. Acesta a exclus categoric posibilitatea negocierilor cu privire la aceste aspecte.

„Nu pot să facă astfel de cereri. Sigur, când președintele se hotărăște să facă o propunere de șef la SRI, președintele trebuie să aibă în vedere o persoană care să fie votată de Parlament. Adică să nu existe temeiuri, pretexte pentru Parlament să respingă propunerea”, a mai declarat Ludovic Orban.

Distribuie Articol